Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2021 20:59 - “…на онези, които не притежават патент, ще бъде забранено да правят каквото и да било за човешкото здраве…”
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 3703 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 28.07.2021 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това са изключително силни пророчески думи на Рудолф Щайнер, казани преди 105 години. Те описват 1:1 съвременната обстановка в света през 2021г., когато вървейки към Новия световен ред на Антихриста, подготвян от Клаусшвабовци, Билгейтсовци и пр. негови слуги, свободата в света става все по-малко, а забраните все повече и все по-подтискащи индивидуалния избор на хората.

Из лекция на Рудолф Щайнер, изнесена на 2.януари 1916г. в Дорнах (СС 165 “Духовното обединение на човечеството чрез Христовия Импулс”):

“Това е важното: да погледнем ясно как в наше време тези, които нямат воля за разбиране, изливат подигравки и презрение върху онова, което може да се постигне само със скромност и смирение в познанието и с душа, подготвена в смирение и скромност. Засега не само липсва разбиране за духовнонаучните истини, но в нашето време липсва и настроението за познание - онова настроение, което поражда истинският стремеж към познанието.

Обаче светът зависи от това да ги има и да стават все повече и повече хората, които ясно виждат и най-напред се интересуват и обръщат внимание на факта, че именно тук трябва да се постави лостът на истинския прогрес. Нужно е първо да знаем какво трябва да се случи и ясно, без да се поддаваме на илюзии, да видим как онези, които обсипват с присмех и подигравки всяко истинско настроение за познание, искат да обсебят всичко, в което човечеството предстои да проникне в своята духовна култура. Целта е човекът още от детството си да бъде приобщен към материалистичната култура. Тази култура вече се е превърнала в господар на нежната детска душа, като ѝ е наложила материалистичното училище, което не толкова чрез съдържанието на това, което преподава, колкото чрез начина, по който е длъжно да преподава, прави цялата душа податлива на материализма. И тези действия се обвиват в илюзията на времето, като се казва: Ето, това се изисква в епохата на либералността и свободата! Това, което е противоположно на всяка свобода, в материалистичната епоха се нарича „свобода“. И нещата ги подреждат така, че хората почти не забелязват как точно противоположното на свободата бива наричано "свобода". А тези, които имат някаква представа по въпроса, най-много да искат да се борят срещу несвободата със също такава несвобода, само че идваща от другата страна. “Еди-какво си трябва да бъде забранено”, казват едните или пък другите правят мили очи на силите, които поемат контрола над всичко, което би трябвало да расте свободно като цветето в полето.

Първо е необходимо да бъдем проникнати от онези възгледи, които могат да бъдат само истински свободните възгледи, идващи от духовната наука. Преди всичко трябва да сме наясно, че в хода на външния материалистичен световен ред не може да се внесе онова, което човешката душа трябва да развие в крехка детска възраст. Първо трябва да се разбере, че не бива да се подвеждаме по думите. Но за това е необходимо да се освободим и от цялата аура на предразсъдъците, които ни заобикалят навсякъде; да усещаме наистина при всички обстоятелства, че в душата ни живее онова убеждение, което може да дойде от същността на духовната наука; нужно е да се питаме по-често кое в душата ни произтича от същността на духовната наука и кое е в нея само защото придобиваме освен другото и онези мисъл-форми, които се стрелкат днес в света.

Може и да не сме в състояние да сторим още в нашата епоха нещо срещу изцяло материалистичния развой на несвободната материалистична нагласа на времето. Но трябва поне да се научим да го усещаме като принуда. Оттук трябва да се започне. Не бива да се поддаваме и на измами. Защото ако светът продължи да се развива така, както е тръгнал в духа на тези материалистични импулси, тогава постепенно ще се стигне до развитие, при което не само че на онези, които не притежават патент, ще бъде забранено да правят каквото и да било за човешкото здраве, но и всяка дума, казвана по който и да било научен въпрос, ще бъде забранена за всеки друг, освен за далите своеобразен обет да не говорят нищо друго освен това, което е патентовано в интерес на материалистичния световен ред. 

Днес забраняват само неща, при които хората не чувстват принудата на забраната. Но наближават времена, когато ще бъде забранена както всяка непатентована грижа за лечението на хората, така и всяка изречена дума, освен ако е казана в заведение, гарантирано и патентовано от материалистично развитите сили.

Няма ли човек усет за целия ход на тези събития, той ще се втурне с всички сили към бъдещата "свобода", която ще се състои в издаването на закони, според които никой няма да има правото да преподава, ако не го прави в патентовано учебно заведение; според които ще бъде забранено всичко, дори и само отдалеч напомнящо на това, което правим ние тук. Тъй като хората не виждат накъде клони развитието, те днес още не осъзнават тези неща. 

Разбира се, ние няма да можем да направим кой знае какво в нашата епоха - това непрекъснато трябва да се подчертава. Но нещата трябва да започнат с мисли, трябва да започнат с усещането за тях, а с каквото може да се започне, с това и трябва да се започне.” 

 




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824447
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6145
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031